Restyling van websites en het probleem van zoekmachines met Flash
 

Restyling: een nieuw jasje voor een oude website

Ben je niet tevreden over de vormgeving van je site? Ben je uitgekeken op vlakverdeling, kleuren en plaatjes? Is de navigatiestructuur onduidelijk en verwarrend? Of heb je gewoon eens zin in een totaal ander layout?
Het is wel zo aardig om jezelf en de bezoekers van je website zo nu en dan te verrassen met iets nieuws, een nieuwe look & feel. Misschien was je sowieso al van plan om je teksten te updaten of de paginastructuur te wijzigen. Dat is dan het goede moment om een afspraak te maken met Iconix Design voor een restyling / herbouw van je site.

Pijnpunt Flash-website

Stel je voor, je bent de trotste eigenaar van een Flash-website. Tot je erachter komt dat de zoekmachines niets met Flash kunnen beginnen. De teksten en de hyperlinks in een Flash-site zijn wel voor óns leesbaar maar niet voor een zoekrobot. Hij kan de content niet indexeren en de links niet volgen.

Dat vertellen de aanbieders van Flash-sites er meestal niet bij. Ik hoor vaak dat Flash door ontwerpbureaus wordt aangeprezen met het 'argument', dat de website er dan in alle browsers hetzelfde uitziet. Dat klopt wel, maar het is ook een droogreden. Daarmee probeert de Flasher meestal te verbergen dat hij niet in staat is om in de gebruikelijke programmeertalen een website te bouwen, die het in alle browsers goed doet. Daar komt namelijk het een en ander bij kijken.
Vaak ook zie je een slechte beheersing van de Flash-software zelf. Dan is bij voorbeeld de tekst onscherp en rafelig, en daardoor slecht leesbaar.
Ik ben niet tegen Flash. Ik pas het zelf ook toe, maar dan als element, ingebed in een HTML-structuur.

Mogelijke oplossingen voor het 'Flash-probleem'

Er zijn 2 mogelijkheden om een Flashsite alsnog doorzoekbaar te maken en te optimaliseren voor zoekmachines.

1. De Flash-site vervangen door een HTML-site

Omdat een Flash-site met geen middelen leesbaar gemaakt kan worden voor zoekrobots, zit er niets anders op dan Flash te vervangen door een nieuw te bouwen HTML-site. Desgewenst kan de layout van de Flash-site nagebootst worden.

2. De Flash-site aanvullen met een HTML-site

Als je erg gehecht bent aan het layout van je Flash-site, dan kan die blijven bestaan. Er wordt dan een HTML-site naastgebouwd die voor de zoekmachines geoptimaliseerd wordt. De bezoeker kan kiezen of hij de Flash-site of de HTML-site wil openen.

Update: Flash en zoekmachines

Adobe heeft aangekondigd software uit te brengen die zoekmachines beter in staat moeten stellen om websites te doorzoeken die gebruik maken van de technologie Flash.

Flash had tot nu toe tenminste één belangrijk nadeel ten opzichte van websites die hoofdzakelijk gebruik maken van tekst en HTML, de codetaal waarmee webpagina's worden opgemaakt. Omdat Flashtoepassingen binaire data bevatten, kunnen zoekmachines ze niet indexeren. Teksten die in Flash worden weergegeven zijn voor bijvoorbeeld Google onzichtbaar.

Een aangepaste versie van de Flashplugin moet daar verandering in brengen. De software gaat samen met de zoekrobots van Google en Yahoo het web afstruinen, en speurt binnen Flashanimaties naar teksten en linkjes. Zo wordt de inhoud van Flashwebsites beter toegankelijk, maakte Adobe 2008 bekend.

Maar ....
Websites die geheel in Flash zijn gebouwd blijven ook in de nabije toekomst onleesbaar voor zoekmachines.